Tampereen ammattikorkeakoulun kampusravintolassa kävi lounasaikaan kova kuhina keskiviikkona 20.4.2022, kun tarjolla oli planetaarisen ruokavalion mukaan valmistettua lounasta. Teemapäivän toimeksiantajana toimi FUSILLI-hanke ja yhteistyökumppanina Saarioinen.
Planetaarisessa ruokavaliossa syödään paljon vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja. Eläinperäisten ruoka-aineiden, suolan ja sokerin määrän osuutta vähennetään olennaisesti.
− Opiskelijat konseptoivat, valmistivat ja tarjoilivat kolme eri lounasvaihtoehtoa Campusravitan lounaan yhteyteen. Lounasruokien pohjana hyödynnettiin Saarioisten keittojuuria. Keittojuuri-tuoteperhe toimii hyvin kasvispohjina ja niistä saa työstettyä erilaisia, intensiivisiä makuja, taustoittaa TAMKin lehtori ja FUSILLI-hankkeen asiantuntija Sanna Luoto.
Luodon mukaan pop up -ravintola oli tunnelmaltaan kiva, raikas ja tarjosi ennen kaikkea terveellisiä, helpostilähestyttäviä ja hyviä makuja. Tarjolla oli täyteläistä maa-artisokkakeittoa ja paahdettuja kikherneitä, kreikkalaistyylistä broilerimoussakaa ja pasta arrabiataa. Lisukkeina tarjoiltiin raikasta papusalaattia, juureshummusta ja savuista tomaattilevitettä sekä jälkiruoaksi kuohkeaa vispipuuroa ja juuressoseesta valmistettu brownie.
Opiskelijat olivat panostaneet aiheeseen sopivaan somistukseen ja he jakoivat ständillä lisätietoa planetaarisesta ruokavaliosta. Vatsat kylläisinä oli mukava osallistua myös visailuihin ja kilpailuihin.
− Tämä on erittäin hyvä startti tämäntyyppiseen pop up -ravintolatoimintaan ja yhteistyöhön Campusravitan, Saarioisten ja muiden toimijoiden kanssa. Samalla kehitämme ammattikeittiön reseptiikkaa ja avaamme planetaarista ruokavaliota käytännössä, toteaa Luoto tyytyväisenä.
”Tällaista kampusravintolan tarjonnan tulisi aina olla”
Lounaslinjastolla kävi tasaiseen tahtiin väkeä tutustuttamassa makunystyröitään planetaariseen ruokavalioon.
− Todella hyvää ja maistuvaa ruokaa, kommentoivat Karoliina Tuukkanen ja Elina Pulliainen Tampereen kaupungilta ja Sanna Teinilä Ekokumppaneista.
Ruokailemaan tulleet opiskelijat söivät myös hyvällä ruokahalulla. Rakennusarkkitehdiksi opiskelevat ja sekasyöjiksi tunnustautuvat Veli-Pekka Lahtinen ja Juhana Palokangas olivat valinneet lautasilleen täysin kasvispohjaisen arrabbiata-kastikkeen lisukkeineen.
− Tämä jauhelihakastike näyttikin tosiaan olevan kasvispohjainen. On oikein raikas kokemus, mausteisempaa ja makukokemukseltaan monipuolisempi, miehet kommentoivat.
He olivat huomanneet linjastolla myös poikkeuksellista koristelua.
− Niistä tuli hyvä ja houkutteleva fiilis, teki mieli ottaa enemmän ruokaakin.
Kertomansa mukaan opiskelijat eivät ole juurikaan miettineet ruokaa ilmaston tai kestävyyden kannalta, mutta totesivat, että ruuan alkuperä kiinnostaa.
− Olisi mielenkiintoista tietää, mistä ainekset tulevat ja minkälaiset päästöt niillä on. Pääasia on kuitenkin hyvä maku, Palokangas kommentoi.
Mikä planetaarinen ruokavalio?
Planetaarisessa ruokavaliossa syödään vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja palkokasveja nykyistä reilusti enemmän, kun taas eläinperäisten ruoka-aineiden ja sokerin osuutta vähennetään olennaisesti. Ruoan terveellisyys, ekologinen kestävyys ja globaali ruokaturva ovat haasteita, joita ruokavaliolla voidaan ratkaista. Lisätietoa planetaarisesta ruokavaliosta löytyy mm. https://eatforum.org/
Teksti: Hanna Ylli
Kuvat: Sanna Luoto ja Ella Kallio