Juhlistimme lähiruokaa, kestävää elämäntapaa ja FUSILLI-hankkeen Living Labin lanseerausta Elämää maasta -tapahtumassa AhlmanEdulla

Keltaisia tomaatteja ja kantarelleja tarjolla ulkona olevalla pöydällä.

Tampereen Living Lab lanseerattiin virallisesti suurelle yleisölle lauantaina 17.9.2022 klo 11−16 AhlmanEdulla järjestetyssä Elämää maasta -tapahtumassa. Tamperelaisia kiinnostaa paikallinen ruoka ja sen tuottaminen, sillä tapahtumaan osallistui parisentuhatta kävijää.

Tapahtuman pääteema oli lähiruoan ja kestävän elämäntavan juhlistaminen monilla koko perheelle suunnatuilla tapahtumilla, työpajoilla, esittelyillä ja opastetuilla kierroksilla. Paikalla oli noin 25 paikallista ruoantuottajaa ja muita alueen pientuottajia myymässä tuotteitaan. Päivän aikana alueella vieraili noin kaksi tuhatta kävijää.

FUSILLI-hankkeella oli tapahtumassa oma esittelypiste, jossa Living Lab -kumppanit TAMK, Tampereen kaupunki ja Ekokumpanit esittelivät kestävän kaupunkiruokajärjestelmän ympärille rakentuvaa toimintaansa. Living Labin lanseerauksen yhteydessä tapahtumakävijöille esiteltiin myös AhlmanEdun pysyvää penkkiviljelmää − kaupunkipuutarhaa, jossa viljellään uudistavan maanhoidon periaattein, maaperän ravintoverkosta (Soil Food Web) huolehtien.

Bioaktiivista kompostia haisteltiin ja tutkittiin mikroskoopilla

Tapahtumassa esiteltiin myös AhlmanEdun korkealaatuista maanparannusainetta, bioaktiivista kompostia, joka rikastuttaa mikrobiologisesti penkkiviljelmän maaperää. Monet kotipuutarhurit olivat kiinnostuneita elävästä maaperästä ja siitä, miten tukea kasveja ja maaperän elinvoimaisuutta bioaktiivista kompostia hyödyntäen. Aiheesta pidettiin tapahtuman aikana muutamia lyhyitä esityksiä.

Mies katselee isolta näytöltä videota.
Bioaktiivisen kompostin pieneliöstö herätti mielenkiintoa. Kuva: Jenni Arjoranta

Kävijöillä oli mahdollisuus tutustua bioaktiiviseen kompostiin myös aistien sitä koskettamalla ja haistelemalla sekä tutkimalla kompostia mikroskoopilla. Näin he saivat lisäymmärrystä maaperästä elävänä järjestelmänä, joka tukee kaikkea elämää maapallolla.

Tampereen kaupunki kartoittaa kaupunkilaisten näkemyksiä ja toiveita

Tampereen kaupunki osallistui tapahtumaan tervehtimällä kävijöitä FUSILLI-pisteellä. Kaupunki keräsi asukkaiden näkemyksiä, käytäntöjä, toiveita ja ideoita kotikaupunkinsa ruokajärjestelmästä yksityiskohtaisella kyselyllä ja keskusteluin.

Keskusteluissa nousi esiin tärkeitä teemoja, kuten kaupunkiviljelyn mahdollisuudet, kohtuuhintainen ruoka sekä koulu-, sairaala- ja muu laitosruokailu ja kasvispohjaisen ruokavalion merkitys kestävässä kehityksessä. Jatkamme näkemysten keräämistä kyselylomakkeen avulla koko tämän vuoden ajan, ja aineistoa hyödynnetään elintarvikepoliittisen toimintasuunnitelman kehittämisessä.

Millaisia ovat kestävät elintarvikevalinnat?

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) haastoi ja kannusti tapahtumakävijöitä kertomaan ajatuksiaan ja mielipiteitään kestävistä elintarvikevalinnoista. Tämä toteutettiin valkotaulun ja post-it -lappujen avulla ihmisiä osallistaen.

Silmälasipäinen mies seisoon fläppitaulun vieressä, taululla post it -lappuja.
Tampereen ammattikorkeakoulun Mikael Lindell esitteli TAMK Catering Studio Living Labin toimintaa kestävien ruokapalvelujen kehittäjänä. Yleisöä haastettiin ideoimaan tekoja ruokajärjestelmän kestävyyden lisäämiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys! Kuva: Tuija Heikkilä

Tapahtumassa esiteltiin myös TAMK Catering Studio – Living Lab of Food and Sustainability -konseptia ja toimintaa videoteaserin avulla.

Ekokumppanit tarjosi hedelmällisen yhdistelmän: marja-aroniaa ja tietoa kaupungissa kasvavasta lähi- ja kausiruoasta

Ekokumppaneiden tavoitteena oli tutustuttaa ihmiset teemaan ”lähi- ja kausiruokaa kaupungista”. Satokauden makunautintona Ekokumppanit maistattivat kävijöillä marja-aroniahilloa. Kaikkiaan 145 kaikenikäistä ihmistä saapui maistelemaan kotitekoista aronia- ja omenahilloa ja kuulemaan monista terveyshyödyistä, joita kaupunkialueellamme runsaasti kasvavan aronian käytöstä on. Hilloresepti oli myös jaossa, jotta ihmiset rohkaistuisivat käyttämään lähi- ja kaupunkiluonnon antimia.

”Lähi- ja kausiruokaa kaupungista” -teema ja maistelu olivat hyvin hedelmällinen yhdistelmä, joka antoi ihmisille uuden näkökulman ajatella kestävää ja paikallista ruokaa.

Elämää maasta oli ensimmäinen suurempi yleisötapahtuma, jonka AhlmanEdu on järjestänyt vuoden 2019 jälkeen, ja sateisesta päivästä huolimatta paikalla käyneiden ihmisten määrä oli iloinen yllätys. Tästä voisi päätellä, että tamperelaiset ovat hyvin kiinnostuneita paikallisesta ruoasta, sen tuotannosta ja siihen liittyvistä teemoista, kuten kaupunkiviljelystä.

 

Alkuperäinen englanninkielinen teksti: Dora Tkalec
Käännös ja pääkuva: Jenni Arjoranta