Kuinka varaudumme ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin ruoantuotannossa?

Yhteisöviljelmällä kasvaa erilaisia vihanneksia.

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös Suomen ruoantuotantoon, jos ilmasto lämpenee ja sään ääri-ilmiöt, kuten helteet ja rankkasateet lisääntyvät, kirjoittaa hankkeen projektipäällikkö Silva Vuopponen blogitekstissään.

EU:n rahoittama FUSILLI-hanke (2021–2024) keskittyy integroidun ja turvallisen kokonaisvaltaisen siirtymisen saavuttamiseen kohti terveellisiä, kestäviä, turvallisia, osallistavia ja kustannustehokkaita elintarvikejärjestelmiä. Hankkeen yksi aihealue on ollut myös ilmastonmuutoksen aiheuttamat haitat ruoantuotannolle ja niihin sopeutuminen.

Tampereen kaupunki on teettänyt haavoittuvuusanalyysin, joka julkaistiin tammikuussa 2024. Analyysissa on selvitetty ilmastonmuutoksen riskien vaikutusta yhteiskunnan haavoittuvuuteen Tampereen osalta. Sen pohjana on ollut aiemmin toteutettu selvitys ”Ilmastonmuutokseen varautuminen ja sopeutuminen”, joka on yhteenveto Tampereen kaupungin ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja varautumisen nykytilanteesta.

Haavoittuvuusanalyysissa on tunnistettu haavoittuvat ryhmät, joita ovat pienet lapset, vanhukset ja henkilöt, joilla on yleisesti alentunut toiminta- tai liikkumiskyky sekä matalatuloiset henkilöt, kielivähemmistöt ja asunnottomat henkilöt. Lisäksi on tunnistettu ilmastollisia riskejä, kuten lämpötilan raju vaihtelu sekä sademäärien ja rankkasateiden lisääntyminen.

Analyysin tuloksena on saatu toimenpide-ehdotuksia sekä jatkoselvitystarpeita, joilla asiaa voidaan lähteä edistämään.

Vaikutukset paikalliseen ruoantuotantoon

Tampereen lähiruoantuotanto on nykyisellään aika pientä. Ruoan tuottajille sopivien kasvuolosuhteiden lisäksi tärkeitä asioita onnistuneen sadon saamiseksi ovat häiriötön toimintaympäristö, infran kunto sekä energian saatavuus. Jos kulutuksesta aletaan karsimaan esimerkiksi kohonneiden kustannusten vuoksi, myös lähiruoan tuottajat voivat muuttua haavoittuvaksi ryhmäksi.

Analyysissä todetaan, että haastattelujen perusteella maanviljelijät ovat hyvin tietoisia ilmastonmuutokseen varautumisen ja sopeutumisen toimista tiedonjaon ja erilaisten hankkeiden myötä. Lämpötilan nousu, roudattomuus, vetisemmät maaperät ja tiestön huonompi kunto tuovat tarvetta erityisesti kevyemmälle kalustolle. Myös uudet kastelujärjestelmät ja muuttuviin olosuhteisiin sopivat uudet ja kalliimmat siemenlajikkeet vaativat investointeja. Riski-ilmiöihin varaudutaan myös vakuutusten avulla. Myös erilaisten hyönteistuhojen ennakoidaan kasvavan tulevaisuudessa. Lisäksi vieraslajeihin tulee varautua entistä paremmin.

Analyysissa on mainittu myös, että ammattikalastajien määrä Tampereella on pieni, mutta merkitys on suuri lähiruuan tuotannon kannalta.

Haavoittuvat ryhmät ja ruoantuotannon haasteet

Äärimmäinen kuumuus ja kylmyys, rankkasateet, tulvat, myrskyt vaikuttavat tulevaisuudessa etenkin haavoittuvien ryhmien elämään. Tampereen kaupungin sopeutumistyössä olisikin hyvä huomioida entistä vahvemmin myös sopeutumiseen liittyvät sosiaaliset ulottuvuudet, kuten väestön haavoittuvuuteen, fyysiseen ja henkiseen terveyteen sekä kotitalouksien varautumisvalmiuteen liittyvät tekijät.

FUSILLI-hankkeessa on kannustettu ihmisiä kaupunkiviljelyn pariin. Viljellä voi joko omalla pihalla, parvekkeella tai osana suurempaa yhteisöä.

Kaupunkikeskusta on todennäköisimmin sosiaaliselta, tekniseltä ja taloudelliselta kannalta monien ilmastoriskien keskittymä. Jatkossa olisikin hyvä lisätä pienimuotoista viljelyä ja varautumista myös keskustan alueelle. FUSILLI-hanke onkin järjestänyt keväällä 2024 maksuttoman ja kaikille avoimen kaupunkiviljelykurssin yhteistyössä Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman, Tampereen 4H -yhdistyksen, Pirkanmaan Marttojen sekä Kurpitsaliikkeen kanssa. Kurssin lopussa perustettiin yhteisöviljelmä Koukkuniemen vanhainkodin pihalle.

 

Teksti ja kuva: Silva Vuopponen, FUSILLI-hankkeen projektipäällikkö Tampereen kaupungilla

Linkit:

Tampereen kaupungin haavoittuvuusanalyysi (raportti Tampereen kaupungin verkkosivuilla)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminenTampereella 2022 (Tampereen kaupungin verkkosivuilla)