AhlmanEdun puutarhapäiväkirja: Puutarhurit – biologisen monimuotoisuuden hoitajat

Penkkiviljelmä kesämaisemassa.

Biologinen monimuotoisuus on elämän perusta, aina rehevistä sademetsistä, joissa on lukemattomia kasvi- ja eläinlajeja, pienimpiin mikro-organismeihin, joilla on elintärkeä rooli ravinteiden kierrossa. Viime vuosikymmeninä biologinen monimuotoisuus on vähentynyt huolestuttavasti ihmisen eri toimintojen vuoksi, kirjoittaa AhlmanEdun projektipäällikkö Dora Tkalec puutarhapäiväkirjassa.

”AhlmanEdun penkkiviljelmä edistää aktiivisesti luonnon monimuotoisuutta. Vihannespuutarha on suunniteltu ja sitä hoidetaan niin, että se edistää monimuotoista ekosysteemiä ja tukee erilaisten kasvi- ja eläinlajien monimuotoisuutta.

Kotipuutarhan biologisen monimuotoisuuden tukemiseksi voidaan toteuttaa useita käytännön toimia. Kaikki kuitenkin alkaa terveestä maaperästä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että luonnon biologinen monimuotoisuus on elintärkeää planeettamme terveyden kannalta. Se tarjoaa vakautta, joustavuutta ja ekosysteemipalveluja, jotka ovat välttämättömiä sekä luonnon ekosysteemille että ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Ottamalla käytännön askelia biologisen monimuotoisuuden tukemiseksi kotipuutarhoissamme, voimme kuitenkin auttaa säilyttämään ja edistämään elämän monimuotoisuutta maapallolla.

Jokaisella teolla, jonka teemme biologisen monimuotoisuuden tukemiseksi, voi olla merkitystä: istutamme erilaisia kasvilajeja, vältämme haitallisten kemikaalien käyttöä ja omaksumme kestäviä puutarhanhoitokäytäntöjä. Tunnustakaamme biologisen monimuotoisuuden merkitys ja pyrkikäämme suojelemaan ja säilyttämään sitä nykyisten ja tulevien sukupolvien hyväksi.”

Lue koko päiväkirjamerkintä AhlmanEdun verkkosivuilta.

 

Teksti: Dora Tkalec
Kuva: Jenni Arjoranta